Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rusztikus báj, meghitt hangulat a lakberendezésben

A rusztikus lakberendezés egy bájos vidéki stílus, mely az otthon melegét, az élet egyszerűségét és a meghitt hangulatát sugallja. De mik azok a jellemzők, amelyek igazán vonzóvá teszik a rusztikus otthonokat?

1, Az első legfontosabb a természetes anyagok, mint például a fa, a kő, a tégla, az agyag és a különféle textilek. Az anyagok naturális színei, durva textúrái még inkább a természet szépségét idézik. A fabútorok robusztusak, tapintásuk sprődebb, mert a fa megmunkálása sokkal rusztikusabb, mint a letisztult, finom stílusú tömörfa bútoroknak. Legkedveltebb fafajta, mely tökéletesen képes megjeleníteni a rusztikus stílust a tölgyfa vagy a fenyőfa.

              

             

2, A fa egy jellegzetes, egyedi anyag, melynek illata, tapintása és megjelenése utánozhatatlan, a természethez  való visszatérést jelképezi, és a természetnek az élettel való elválaszthatlan egységet szimbólizálja. A mai lakberendezés és belsőépítészet egyre inkább újra felfedezi a természetes anyagok szépségét és egyediségét.

                    

   

3, A textilek, melynek fontos szerepe van a rusztikus stílus megjelenítésében. A pamut, a len, a gyapjú vagy a bőr, melyek színösszeállításai a meleg színek köré épülnek. A legjobb színek a barna, a bézs, a világosbarna, a fakó zöld, a skarlátvörös, de nem tilos a színfoltok használata pl. a tengerészkék, a piros, a sárga árnyalatokkal keverni.

               

4, Dekorációs elemek és a hagyományos minták, melyek tökéletesen megjelenítik az idő múlását, a tradíciók jelentőségét az életünkben. A tereket és a bútorokat feldobhatjuk díszpárnákkal, takarókkal, hagyományos szőnyegekkel, szőtt ágytakarókkal, szárazvirágokkal, enyhén kopottas tapétákkal, mennyezethez használt keményfa gerendákkal.

                    

         

5, A természetes színek, a meleg földszínű árnyalatok azok, melyek meghitt hangulatot kölcsönöznek a rusztikus otthonoknak. Népszerűek a lágy földszínek, mint a terrakotta, a pasztell színek, törtfehérek, a krémszínek, a halványzöldek, az okkersárga és a barna valamennyi árnyalata.

      

6, A rusztikus stílusú bútorok vonzereje: a kényelem, az egyszerűség és az a nyugalom, melyet magukból árasztanak, hiszen természetes alapanyagokból készülnek. A vaskos tömörfa, a kövek és a fém ereje uralják a teret. 

    

         

            

A rusztikus stílus különlegessége abban rejlik, hogy remekül kombinálható más lakberendezési stílusirányzatokkal is. Jól illenek hozzá a mediterrán stílusú kövek, terrakották, fagerendák, és fabútorok; vagy a skandínáv lakberendezés egyenes vonalvezetése és minimalista megjelenése jól hangsúlyozza a régi és az új keveredését. A modern és a rusztikus stílus együttese pedig az egyszerűségen és a berendezési tárgyak használhatóságán alapszik. De talán ami a leginkább harmonizál a rusztikus világgal az az indusztriális stílus, hiszen mindkettő jól vegyíti a fa- és fémtextúrákat.