Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi köze egy prémium vörösbornak a tölgyfa asztalhoz?

Ezzel a kérdéssel biztos mindenkit meglepek, hiszen kutattam, hogy írt-e már valaki erről a témáról, de nem találtam semmit. Úgy látszik senkiben nem merült fel, hogy párhuzamot vonjon a tölgyfa asztal és a tölgyfa hordóban érlelt vörösbor között. Pedig a válasz itt van: mindkettő kapcsolatban van a tölgyfával, egyik abból készül, a másik pedig abban készül, érlelődik hónapokon vagy éveken keresztül, és a minőség pedig garantált.

Javaslom, hogy mielőtt elolvassa ezt a cikket, bontson egy finom bort, lehet egy testes fehérbor vagy egy prémium, természetesen tölgyhordóban érlelt vörösbor, és üljön le egy tölgyfa asztal mellé, mert kell az, az érzés, hogy megértse mi a közös bennük. Én is felbontottam egy vörösbort az íráshoz, és odaültem a kedvenc Nirvana tölgyfa asztalomhoz.

Amit szeretnék először elmondani, hogy én mindkettő felé nagy tisztelettel és elismeréssel adózom, azért is, mert értékelem a kiváló minőséget, az eleganciát, a tartósságot, és a testes erőt, legyen szó egy hosszú lecsengésű borról vagy az örökkévalóságnak készült tölgyfa bútorról. Szeretem a jó bort és értékelem a minőségi tölgyfa asztalt és tölgyfa bútort. Nő létemre mindkettőről sokat tanultam és olvastam, a megszerzett ismereteimet, tapasztalataimat osztom meg most Önökkel.

    

 1, Mi a tölgyfa jelentősége a borászatban és a bútorgyártásban?

Kezdjük az elején, a tölgyfánál. Ez egy fontos kapcsolódási pont, mindkét szakma előszeretettel használja ezt a fafajtát. Mi is a tölgyfa sajátossága? A tölgyfa az erő, a minőség, a tartósság, az energia, a hozzáadott érték és a megbízhatóság megtestesítője. Magában hordozza az otthon melegét, időtlen, hiszen egy gondos szakértelemmel megmunkált tölgyfa bútor többszörösen túléli az eljövendő korokat, generációkat. Robosztus megjelenése ellenére nagyon vonzó és szemet gyönyörködtető bútordarab. És ha egy tölgyfában érlelt finom, testes, kerek bort kortyolunk, akkor nincs kétség, hogy a tölgyhordó értéket, ízeket, melegséget és bársonyosságot adott a benne érlelt bornak. Ez egy igazi szerelem

A tömör tölgyfa nagy sűrűsségének köszönhetően tömör és nagyon kemény, így az ebből készült tölgyasztalok és bútorok generációkat kiszolgálnak. Nemcsak minőségi, de nagyon elegáns és szemet gyönyörködtető bútordarabok készülnek belőle. A tölgyfa jól kombinálható más fafajtával (vörösfenyő) és más anyagokkal (fém, üveg). 

De ha a borokra gondolunk, akkor eszünkbe jut, hogy a borok erjesztését, érlelését és tárolását régóta végzik tölgyfahordóban, sőt régen még ebben is szállították. Ma már más módszereket is alkalmaznak a borok érlelésére, de a tölgyfa még most sem ment ki a divatból, ma is megőrizte fontosságát, különösen a prémium borok készítésénél. Egy biztos a kiváló minőségű boros hordók tölgyfából készülnek.

Összegezzük, miért tölgyfa: MINŐSÉG és TARTÓSSÁG!

      

   

2, A minőségi alapanyag és a magas szakértelem garancia az elégedettségre!

Ahogy a szőlőre, a tölgyfára és ebből következik, hogy a belőle készült tölgybútor és tölgyhordó minőségére is a klíma és a geológiai adottságok (talaj, erdő kora stb.) vannak a leginkább hatással. A borászoknak, ahogy az asztalosoknak is határozott elképzelésük van arról, hogy melyik tölgyfa a legjobb, és, hogy melyik tölgyhordó passzol a legjobban az adott borhoz vagy a tölgybútoron melyik felületkezelés a legmegfelelőbb a bútor rendeltetési helyére, felhasználására tekintettel, nem mindegy, hogy a nappaliban vagy az étkezőben, esetleg a konyhában kerül elhelyezésre. A lényeg, hogy a tölgyhordó képes legyen kifejezni a szőlő természetes aromáit és a terroir-t, ahogy a tölgyfa bútor is a minőséget, a tartósságot, a megbízhatóságot és az eleganciát. Mindkettő esetben fontos a komplexitás, az egyediség és a prémium érték. 

A tölgyfahordó tulajdonságaira nagy hatást gyakorol, hogy milyen tölgyfafajtából és melyik erdőből (francia, amerikai, magyar, német, szlovák stb.) származik. Hiszen a fajta és az erdő talajszerkezete meghatározza, hogy milyen gyorsan és milyen nagyra nő a tölgyfa, illetve milyen a szemcseszerkezete. Emellett fontos tényező a hordó égetése is. A tölgyhordó nagy hatással van a benne időt töltő bor színére, illatára, ízére, tanninszerkezetére és textúrájára.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen fajta tölgyfáról beszélünk; honnan származik a fa; milyen szakértemmel munkálják meg; hordónál milyen magas hőmérsékleten pörkölik meg; bútornál mennyire szárítják le a tölgyfát, hogy megakadályozzák az elvetemedést és milyen felületkezeléssel készítik; bornál mennyi ideig hagyják a hordóban érlelni és hányszor használták a hordót, hiszen minél többször töltik meg ugyanazt a hordót borral, annál kisebb az ízátadási képessége. Bútornál is fontos, hogy mennyire figyelünk a tölgybútor megfelelő használatára és karbantartására, habár igaz, hogy nem könnyen karcolódik és horzsolódik, de azért megsérthetjük a felületét – a következő blogban majd erről is beszélgethetünk.

Tudta, hogy a tölgyfa minőségének egyik mértékegysége az évgyűrűszerkezet. Nemrég olvastam, hogy a minőségi tölgyerdő gazdálkodás alapja és célja az egyenletes évgyűrűszerkezet létrehozása, melynek kialakítását a rendelkezésre álló növőtér befolyásolja. Minél nagyobb a tere a fának, annál nagyobb és szebb, finomabb megjelenésű évgyűrűket fejleszt. A kiváló minőségű boros hordókhoz kizárólag kocsánytalan tölgyeket használnak. A bútorgyártásnál használt tölgyfa esetében nem tesznek különbséget az asztalosok a kocsányos és a kocsánytalan tölgy között. Habár a kocsánytalan tölgy keménysége egy leheletnyivel magasabb, mint a kocsányosé, ezért a kocsánytalan tölgy kedveltebb az építőiparban. Azért jó, ha tudja mindenki, hogy a mi erdélyi gyárunk csak kocsánytalan tölggyel dolgozik.  

És akkor most számoljunk is! A tölgyfa lassan növekszik, a tölgyhordók esetében egy átlagos tölgyfából kb. 2 hordó készül; bútor esetében pedig a lassú növekedés miatt korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre ez a fafajta, plusz erre rakodnak rá a szállítási (sűrűsége miatt nehéz a súlya), leszárítási és megmunkálási költségek. Tehát ne csodálkozunk, hogy a tölgyhordóban érlelt prémium borok és a szakértelemmel, nagy gondossággal készült magas minőségű tölgybútor mindig drágábbak.

                

   

3, Elegancia és csábító megjelenés

Mitől lesz elegáns és ízletes egy tölgyfa hordóban érlelt bor, legyen az vörös vagy fehér? És mi ad eleganciát és egyedi megjelenést egy tölgyfa asztalnak? Ezek alapkérdések! Nézzük a tényeket!

Hogyan hat a borra a tölgyfahordó? Különféle ízjegyeket, aromát ad hozzá; a mikrooxidációnak köszönhetően kerekebbé, simábbá, krémesebbé és bársonyosabbá válik a bor, testesebb lesz.

És hogyan hat a bútorra a tölgyfa? Erőt, tartósságot, szilárdságot és minőséget kölcsönöz a belőle készült bútornak. A tölgyfa erezete sűrű, egységes, szabályos, nem szálkásodó, szép hullámos, mely egyedivé és elegánssá varázsolja azt. A tölgyből készült bútor időtlen szépség, mely az otthon melegségét idézi meg.

A tölgyfa bútorok legfőbb különlegessége, ugyan úgy, mint az embereknek az egyediség és a különbözőség, hiszen nincs két egyforma fa, ahogy nincs két egyforma bútor sem. Minden darab egy picit eltér a másiktól, ezért fontos az asztalos feladata, hogy a fa egyes darabjait harmonikusan összeválogassa, hogy valamennyi darab egységet alkosson a bútorban. Ezzel ellentétben a borász feladata, hogy ugyanaz az évjáratú és ugyanarról a területről származó bor egységes és egyforma legyen, mindenegyes üvegben ugyanolyan legyen a bor megjelenése és stílusa.

        

     

4, Magával ragadó érzés

A tölgyfából készült bútorok és a tölgyhordóban érlelt borok valódi magas értéket képviselnek és a tölgybútorok generációkon keresztül velünk maradnak, és ez igaz egyes tölgyhordóban érlelt prémium csúcsborokra is, gondoljunk egy francia Grand Cru Burgundy vintage vörösborra vagy egy olasz Barolo Bussia Reserva vörösborra. 

Az érzésre gondolok, ami most megérint, ahogy itt ülök a tölgyfa asztal mellett, miközben leírom a gondolataim erről a témáról, miközben egy finom vörösbort kortyolgatok, ami természetesen tölgyfa hordóban érlelődött. Azt érzem, hogy megérkeztem, hogy otthon vagyok, körbeölel a nyugalom és a meghittség. Szeretem ezt az érzést. Azt kérdezi, hogy miért a tölgyfa vagy hogy lehet ilyen varázslatosan szép, elegáns és magával ragadó? Mitől ilyen erős? Ez egy utazás a minőség és az elegancia országában.

   

Végszó

Mind a borász, mind az asztalos szakma művelői arra törekednek, hogy a minőségi tölgyfa a lehető legtöbb értéket adja a terméküknek. A borász számára fontos, hogy a tölgyhordóban érlelt bornál megtalálja az ízek, a zamatok, az illatok, az egyensúly és a terroir összhangját. Míg az asztalos egy tölgyfa bútorban az eleganciát, a minőséget, az időtállóságot és a tekintélyt parancsoló megjelenést gyúrja össze.

Nos, elég sok közös van a tölgyfa hordóban érlelt bor és a tölgyfa asztal között, és nemcsak az, hogy felbontunk egy testes finom bort a tölgyfa asztal mellett. Ön mit gondol róla?

 

#tölgyfa #tölgyfaasztal #tölgyfabútor #lakberendezés #étkező #étkezőasztal

Minden kép a La Vintage Home tulajdona!