Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Évszakok ihlette otthonok

2022. 08. 14. 00:00:00

Az évszakokkal együtt nemcsak a természet színpalettája, formái változnak, hanem a hangulatunk, az időtöltésünk helyszíne is. Minél inkább hidegebbé válik odakint, ahogy közelít a tél, annál több időt töltünk az otthonunkba. DE amint elérkezik a tavasz, és a nyár első meleg sugara a négy fal közül menekülünk a szabadba, a kertbe és a teraszra. Az évszakok megihletik az otthonunk, a kertünk színeit, és a bútorainkat is, hiszen fontos, hogy az életterünk kényelmes és megnyugtató legyen, mindegy milyen az idő az ablakon túl.

Változik az otthonunk, ahogy az évszakok is változnak

Kevés olyan ember van, aki időnként, de legalább 1,5 – 2 évente ne rendezné át az otthonát vagy legalább a kedvenc szobáját. Ahogy az évszakok jönnek-mennek, a bútorok is megváltoznak, kicserélődnek, színt váltanak, elmozdulnak, hiszen időnként igényeljük az újat. Ha úgy érezzük, hogy szükség van egy kis változásra az életünkben, akkor segíthet az otthonunk átrendezése, „felfrissítése” színekkel vagy új tömörfa bútorokkal. Helyezzük át a bútorokat, fessük át a régi komódot, vegyünk új kiegészítőt vagy dekorációt a lakásba, tegyünk különleges, színes design tapétát a szoba egyik falára, esetleg lepjük meg magunkat egy új tölgyfa bútorral vagy akár meg is változtathatjuk otthonunk stílusát, teljes berendezését. De! Soha ne feledjük, hogy a változásnak, az új bútoroknak, színeknek harmóniában kell lennie, hogy valóban jól érezzük magunkat a „mi kis fészkünkben”. És ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, érdemes egy szakértő lakberendező - ajánljuk Timea Somoskövi-Mancz lakberendezőnket (https://www.facebook.com/groups/0tthontalkotunk) - tanácsát kérni, hiszen sokkal gazdaságosabb és időt is megtakarítunk, ha elsőre mindent jól csinálunk, mert az otthonunk bútorai és színei sokáig, de pár évig biztos velünk maradnak.

   

   

Évszakok színei formálják az otthonunk hangulatát

Az otthonunkban megjelenő évszakok és a természet színei, formái befolyásolják hangulatunkat és nyugalmunkat, egyfajta terápiás hatással vannak ránk. Az új enteriőr segít feltöltődni, átsegít a stresszen és a nehézségeken, egy „energiafeltöltő” oázissá válik az életünkben. Ahogy a természet minden évszakban harmonikusan kombinálja a színeket, nekünk is erre kell törekedni, amikor „újratervezzük és újraszínezzük” az otthonunkat. Játszhatunk a rokon évszakok színeivel és a fényekkel, hogy egy kellemesen idilli enteriőrt teremtsünk. A tavasz és az ősz színei jól illenek egymáshoz, ugyanúgy ahogy a hideg színeket idéző nyár és tél színei is tökéletes párost alkotnak. Minden évszaknak van egy alapszíne, de minden szín jelen van minden évszakban csak más árnyalatban. Jó ha tudjuk, hogy a meleg fények felerősítik a meleg színeket és tompítják a hidegeket. A hideg fény pedig természetesen a hideg színek hatását növeli, és a meleg színeket gyengíti.

   

   

NYÁR formái és színei feltüzelik a hangulatunk és felforrósítják az otthonunk.

A nyár egy igazán tüzes évszak a friss, élénk, fiatalos és vidám színekkel, melyek mégis hűsítőként hatnak a forró nyárban. Ilyenkor ezer színben pompázik a természet, a nap süt, szikrázik az élet. Ki ne szeretné a nyarat, még ha a forróság izzasztja az elménket és a bőrünket? A nyár a vidámság, a boldogság és az élet hírnöke. Bevinni az otthonunkba a nyár színeit az örök boldogság!

Mi jellemzi a nyarat? Azúrkék égbolt, virágok, gyümölcsök, a szikrázó fehérség, harsány és kontrasztos színek. Alapszíne a kék összes árnyalata, a türkizkéktől a sötétkékig, mely megnyugtató, de mégis hűvös hatású. Megjelenik a sárga, a fátyolos szürke, a tengerzöld, a csillogó szürke, a fáradt rózsaszín, a málna és a cseresznye pirossága, a bolondos lila, a levendula, a korall szín, de előkerülnek a bézs, a homokszín, a tejes kávé és a csokoládé színe egy nyár ihlette enteriőrben. Minden olyan szín, ami nyáron a természetet szépíti, az otthonunkat is színesíti. A tengerkék hűsít és tágítja a teret, miközben ellazít és lecsendesít, olyan, mint a végtelen óceán vagy a határtalan égbolt. Ha kicsi a szoba, legjobb választás, hogy tágítsuk a teret. Az emberek leggyakrabban kedvelt színe. Másik nyári szín a sárga, mely nemcsak megtölti a teret melegséggel, fénnyel és energiával, de optimizmust és vidámságot is áraszt, segíti a kreativitást. Remekül összeillik a kékkel és a zölddel. A rózsaszín pedig egy igazán izgalmas, nőies nyári szín, elősegíti a produktivitást. De csak kiegészítő színként használjuk. Hozzunk egy kis aranyat is a nyár stílusú otthonunkban, mely a luxust és az eleganciát idézi meg. Fontos, hogy tudatosan használjuk és legyen összhangban a többi színnel, ha szükséges kérjük szakértő segítségét - ajánljuk Timea Somoskövi-Mancz lakberendezőnket (https://www.facebook.com/groups/0tthontalkotunk) -  a tervezésénél. Az arany az enteriőr koronája, annyira erőteljes és domináns, hogy minden figyelmet magára irányít, ezért csak óvatosan használjuk kiegészítőként. Tökéletes párosítás az arany – fehér – tömörfa.

  

Anyagokban a lenvászon és a pamut a sláger a nyári otthonban, és jöhet a tölgyfa minden mennyiségben, egy kis vörösfenyővel fűszerezve, vagy a gőzölt bükkfa, hogy a tartósság és az életre szóló minőség is biztosított legyen. Formában a kerek étkezőasztal formák hódítanak, de a szögletes tölgyasztalok is a teraszon és a kertben biztos nagy sikert fognak aratni. Az asztal körül a rendkívül kényelmes Genesis tölgyfa étkezőszék vagy a Siena tölgyfa székek mutatnak a legszebben.   

Az enteriőrben a nyár színei vidámak és nyugalmat árasztanak, de nagyon fontos a megfelelő egyensúly kialakítása, mert könnyen bántó és irritáló tarkaságba fordulhat az összhatás.   

   

   

   

   

   

   

Egy gyönyörű színkavalkád, amikor az ŐSZ költözik az otthonunkba.

Ki szereti az őszt? Az ősz beköszöntével a nappalok rövidülnek, korán sötétedik, egyre hűvösebbé válik az idő. Ilyenkor kellenek az olyan színek, amelyek világosítják a teret, melyek fényt adnak, elővesszük a mécsest, a gyertyát, felkapcsoljuk a lámpát. Ez a telt színek évszaka!

A földszínei, a gyümölcsfák és a természet színei ragyognak a kertben és bent a lakásban. Alapszínek a barna gazdag árnyalatai, a piros, a burgundi, az okkersárga, a természet őszi meleg színei. Ezekkel a színekkel a mi nagy kedvencünk, a Harry Potter világába lépünk be. Ősszel nézzünk csak ki az ablakon, sétáljunk a természet lágy ölén, és vesszünk bele a színek varázsába. Képzeljük el ezeket a lakásunkba, ugye milyen gyönyörűek és melengetőek. Ezek a kényelem és a nyugalom színei, a barna a fehérrel, a zöld a mustársárgával, megjelenik a piros és a rézvörös, majd egy kis szilvakék. A narancssárga elűzi az őszi fáradságot, melegséget áraszt és nyugtatja az idegeket, de vigyázat étvágyat is gerjeszt. A barna az egyik legmegnyugtatóbb szín, és jól harmonizál mindennel. Érdemes világos, naturális színekkel társítani és élénk kiegészítőket használni, hogy ne legyen túl komor az enteriőr. Hangulati elemként a gyertyák, a mécsesek melegítik a teret, az ősz aromája, a dió, a gesztenye illata azonnal rabul ejt bennünket.

És jöjjenek az ősszel harmonizáló anyagok és formák! A gyapjú, a bársony és a flanel remek választás egy őszi hangulatú szobába, meghittséget sugároz. A bivalybőr étkezőszékeink, a tömörfa kárpitozott karosszékeink, a bársony kárpitozott étkezőszékek is kitűnő választás, melyhez jól illenek a sötét tölgy színű hatalmas tölgyfa étkezőasztalok, vagy az ovális formájú asztalok a fémlábakkal. De ha szeretjük a rusztikus stílust, akkor egy ősz ihlette otthonban nagyszerű választás a rusztikus fenyőfa bútor is.

A melengető őszi színekkel, a gyertya fényeivel, a kandallóval, a varázslatos illatokkal, egy finom meleg teával vagy egy sütőtökös lélekmelegítő itallal a kezünkben, egy kárpitozott fotelben ücsörögve igazán hangulatossá és otthonossá varázsolható a szoba.    

   

   

   

   

   

   

TÉL a finom elegancia a Jégkirálynő otthonában.

A tél megjelenésével átalakul a táj, eltűnnek a szikrázó, vibráló meleg színek, ahogy a téli varázst megidéző otthonok is hidegebbé válnak. A telet a fehér – fekete kontraszt jellemzi.

Nemrég jártam egy lakásban, ahol nem voltak színek, csak a fehér. Minden fehér, a fal, a bútorok, a tapéta, a kiegészítők. Nem éreztem magam jól, rideg volt, fáztam, még akkor is, ha 25 fokra volt állítva a fűtés. A sok fehér nyomasztóvá válik, és a túl sok fehér – fekete is zavaró lehet. Nem vagyok lakberendező, de a színek, a bútorok formája mindenegyes emberre hatnak pozitívan vagy negatívan. Mindig arra kell törekednünk, hogy jól érezzük magunkat, legyünk harmóniában a körülöttünk lévő tárgyakkal és színekkel.

Egy „téli” otthonnak nemcsak a szikrázó fehérről vagy a hűvös kékről kell szólnia. Ezek remekül kombinálhatók egy halványlilával, mely melegíti a hideg színeket. És ne feledjük, hogy a lila a gazdagságot és a luxust kölcsönzi a térnek, megnyugtató és felébreszti az intuíciókat, vegyítsük a hideget egy kis lilával. A karácsonyi fenyő mélyzöldje élénkít, a piros pedig életet visz az enteriőrbe. A hűvös kékkel jól kombinálható a piros, a pink és a sárga. Ügyeljünk arra, hogy 2 – 3 színnél többet ne használjunk, hiszen a tél nem a színek kavalkádjáról szól, de kell, hogy a téli alapszínt egy kicsit melegítsük.   

                          

A színek mellett a jól megválasztott formák és az anyagok is melegséget sugároznak. Tömörfa székekhez és a kanapéhoz jól illik a bársony és a plüss. Az asztalokhoz és az ülőbútorokhoz az elegáns, stílusos formák, a tölgyfa, a lakkozott felület, az olajos szürke tölgyfa asztallap, az ezüstös fémlábak, az üveg és a csillogó kő vagy kristálygombok a Siena tölgyfa szék háttámláján. A téli színvilágot az új Oak Saga tölgyfa bútorkollekciónk valamennyi bútordarabja, az Alien tölgyfa asztal az üveglábbal kiválóan megidézi.

Aki a tél színeit szeretné az otthonába behozni, mindig figyeljen arra, hogy egy jól megválasztott anyag vagy forma egy kis melegséget varázsol az enteriőrbe. Kell a puha bársony és plüss textília, a bársony kárpit a székre, a kandalló melegsége, a fények, a gyertyák, és kell a természetet megidéző egyik legszebb fafajta, az eleganciát és erőt sugárzó tölgyfa, ami felmelegíti az otthonunkat.    

   

   

   

   

   

        

TAVASZ virágzó, meleg színei és formái az otthonunkba

Napról napra több a fény és melegedik az idő, fokozódik a hangulat, a természet illatai és színeinek sokasága bűvöl el bennünket. Már nincs hideg, de forróság sincs, minden olyan kellemes és megnyugtató, újra kint vagyunk a természetben, és vágyunk arra, hogy a természet újra az otthonunkba költözzön, lássuk a tavasz színeit az enteriőrben. Imádjuk a tavaszt, hiszen mosolyt varázsol az arcunkra.

A zöld és a sárga megannyi árnyalata tavaszt varázsol a szobába, a virágos tapéták, a krémszín, a pasztell, a fehér egy kis lilával vegyítve, a türkizkék lágysága egy leheletnyi sötét színnel megbolondítva. A tavasz színei könnyedek, fiatalosak, vidámak és igazán vendégmarasztalók. A moha zöld békét és nyugalmat sugall, mindenképp a természetet csempészi az otthonunkba. A világoszöld egy ösztönző, vidám szín, mely feldobja a teret, párosítható élénk színekkel. A törtfehér és a bézs színek barátságos, elegáns színek, a feketével vagy sötétbarnával párosítva megmarad a finomság és az elegancia. Ezek a színek lecsendesítik az elmét egy pörgős nap után. A sárga a tavasz és a nyár színe, csak az árnyalat más. Ez a szín melegséggel, fénnyel és energiával tölti a teret. Jól illik hozzá a zöld szín.  

És milyen formákat, anyagokat használjunk? Jöhetnek a natúr színű tölgyfa asztalok, falábbal vagy fémlábbal, a puha tapintású lenvászonnal kárpitozott tömörfa székek, ahol a kényelem mindenekfelett. Imádjuk a színes virágos tapétákat és jöhetnek a színes kanapék.

A lakásban a tavasz színei ragyognak, könnyed hangulatot árasztanak, és szinte feszítik a teret.     

   

   

   

   

   

 

#évszakokihletteotthonok #lakberendezés #színesotthonok #interiordesign #tömörfabútorok #tölgyfaasztalok #étkező #nappali #tömörfaszékek #étkezőszékek #bőrszékek #kárpitozottszékek #faasztalok